Sovak Scholing mondzorg

Een goed voorbeeld van een totaalconcept: Mondzorg zonder beperking.
SOVAK biedt diensten aan mensen met een verstandelijke beperking. Naast de brede zorg voor cliënten is er ook aandacht voor scholing van medewerkers. Zo ontwikkelde SOVAK een workshop, specifiek voor begeleiders, om hen ondersteuning te bieden bij de dagelijkse mondzorg bij mensen met een verstandelijke beperking..

 

Instructiefilms

Voor deze training maakten we een serie instructiefilms.Aan bod komen algemene zaken als: wat is goede mondzorg? Waarom is het belangrijk? Hoe moet je eigenlijk poetsen? Daarnaast gaat de cursus in op specifieke problemen die medewerkers kunnen ondervinden bij de mondverzorging van cliënten. Bijvoorbeeld als cliënten het niet toelaten dat er wordt gepoetst.

Introductie film scholing

 

Animatie

In de cursus worden mogelijke oorzaken belicht en kijkt men naar de mogelijkheden die de medewerker heeft om bij een specifieke problematiek tòch goede mondverzorging toe te passen.We namen verschillende herkenbare scènes op met acteurs en kozen voor animatie om de techniek van goede mondverzorging te laten zien.

Zie voor animatie einde film

 

Website

Deze scholing is ook toepasbaar en beschikbaar buiten SOVAK: instellingen VG-zorg, orthopedische centra, speciale scholen en (speciale) tandartspraktijken kunnen de cursus online volgen. Hiertoe ontwikkelden we een (besloten) website waarop al het beeldmateriaal te vinden is. Men kan er de filmfragmenten zien en het cursusmateriaal downloaden.

 

 

Muziekclip

Als kers op de taart maakten we voor de cliënten met een licht verstandelijke beperking een poetsinstructie in de vorm van een muziekclip. Het doel is de cliënten te motiveren zèlf te poetsen. Het lied heeft de lengte van een goede poetsbeurt en sluit aan bij de belevingswereld van de doelgroep. De focus ligt niet bij een technische uitleg over poetsen maar bij de aansporing om vooral dagelijks de tanden te poetsen.

Clip Binnenkant, Buitenkant, Bovenop